Een tweedehands caravan kopen is populair. Via Marktplaats worden er honderden exemplaren aangeboden en ook via officiële caravanbedrijven kun je je oude exemplaar inruilen waardoor je veel geld bespaart. Ben je van plan om op vakantie te gaan met de caravan? Maar heb je geen zin om hier al je geld aan uit te geven? Dan is een tweedehands exemplaar een goede oplossing. We beantwoorden graag de veelgestelde vragen over de koop van een tweedehands caravan.
Waar vindt je een tweedehands caravan?
Een tweedehands caravan kun je op dit moment niet alleen meer bij Marktplaats vinden, maar ook bij tientallen officiële dealers. Zo is er een prachtig overzicht te vinden op caravans.nl van zowel nieuwe als tweedehands caravans. Een andere handige bron is Tweedehands Caravans. Deze site is speciaal gefocust op de verkoop van tweedehands exemplaren. Al deze caravans worden geleverd met een BOVAG- aankoopkeuring of onderhoudsbeurt. Dit betekent dat de occasion tot 6 maanden na de aankoop zonder kosten wordt hersteld. Het is dus altijd goed om te checken of je recht hebt op deze garantie. Wanneer je een caravan koopt via Marktplaats, zal hier vaak geen garantie bij zitten.
Wat kost een tweedehands caravan?
De kosten van een tweedehands caravan zijn natuurlijk verschillend. Zo bestaan er kleine caravans waar slechts twee slaapplekken in zitten, maar ook luxe caravans waar je met z’n zessen in kunt kamperen. Als we uitgaan van een gezin met twee kinderen, 4 personen dus, moet je uitgaan dat je minimaal ongeveer € 3500,- kwijt bent voor een tweedehands caravan. Is dit voor jou te veel geld? Dan kun je via een particuliere verhuurder proberen een caravan te kopen. Hier zit alleen vaak geen BOVAG-garantie op. Dit betekent dat de gebreken aan je caravan dus niet zonder kosten opgelost kunnen worden. Het is altijd aan te bevelen om wel een caravan te kopen met garantie. Stel je voor.. je staat ergens midden in Duitsland en Frankrijk met een kapotte caravan? Dan kan je niet verder en je kunt het ook niet oplossen. Op zo’n moment heb je spijt dat je geen tweedehands caravan bij een erkend bedrijf hebt gekocht.
Wat is een goede tweedehands caravan?
Een goede tweedehands caravan heeft vanzelfsprekend een goede prijs-kwaliteit verhouding. Er is weinig schade aan de caravan en de caravan heeft een recent modeljaar. In de volgende opsomming lees je waar jij op moet letten bij de aanschaf van een caravan.
Waar moet je op letten bij de aankoop van een tweedehands caravan?
Leeftijd van de caravan
Hoe oud een caravan is, heeft invloed op de prijs en ook vaak op het uiterlijk. Er kan bijvoorbeeld schade zitten aan de beplating. Scheuren of deuken. Vraag altijd na of er schade is en informeer hoe duur het is om deze te repareren. Het kan ook zijn dat er scheurtjes zitten in kunsstofdelen. Hiervoor geldt ook, informeer of deze beschadiging invloed heeft op de prijs.
Gewicht
Dit is een hele belangrijke. Je kunt namelijk wel een grote en zware caravan kopen, maar het is ook belangrijk of jouw auto dit wel aankan. Controleer dus wat het gewicht is dat je auto kan trekken en stem daar je zoektocht op af. Controleer verder je rijbewijs. Heb je rijbewijs B? Dan mag je maximaal 3500 kg trekken. Je moet dus zorgen dat het voertuig hier onder zit, want dit is een totaal. Bepakt en bezakt zullen dit veel meer kilo’s zijn.
BOVAG-garantie
Deze garantie is al even genoemd. De BOVAG-garantie krijg je vaak alleen bij dealers. Het is daarom beter om een caravan aan te schaffen via een dealer. Je kunt echter ook particulier aanschaffen. Veel particulieren hebben zich ook goed ingelezen. Heb je dus een mooi particulier exemplaar gezien? Lees je dan goed in over de prijzen, garantie en beschadigingen en denk er goed over na.
Caravanverzekering
Je kunt ook een caravanverzekering afsluiten. Helemaal wanneer je een duur exemplaar hebt en er veel waardevolle spullen in jouw caravan liggen. Deze verzekering beschermt je tegen schade die je caravan aan kan brengen. Het blijft ten slotte een groot gevaarte. Daarnaast verzekert het je tegen inbraken of storm en waterschade. Het is dus zeker aan te raden een verzekering af te sluiten.
Bron: ANWB